Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Horácký soubor písní a tanců Vysočan


Soubor byl založen v roce 1954 čtyřčlenou skupinou nadšených lidí proto, aby nebyl zapomenut Horácký folkór, jeho kroje a tradice. Soubor si za dobu své existence prošel řadou proměn, jeho řadami prošly stovky členů a za svojí činnost získal mnoho uznání a to nejen doma, ale i v zahraniční. Vysočan navštívil prakticky každý festival v České republice a reprezentoval ČR i na mezinárodním poli - Finsko, Anglie, Korzika, Francie, Německo, Maďarsko, Belgie, Holandsko, Chorvatsko, Rakousko a naposledy v roce 2010 Itálie Pasian di Prato Mezinárodní festival FOLKLORAMA, odkud dovezl mnohá ocenění. Uměleckým šéfem souboru byl od jeho založení pan Míla Brtník, spoluzakladatelé a zároveň první členové byli Věra Hromádková, Norbert Ruschka s manželkou, Antonín Zástěra s manželkou, Jindra Mišák a další. V roce 1999 se soubor reorganizoval a vzniklo sdružení  HSPT Vysočan,  který nadále pokračoval ve výchově dětí a mládeže   v duchu  tradic Horácka. Soubory Jeřabinka a Vysočánek  pracovali pod vedením tanečnic z Vysočanu. Soubor Pramínek pod vedením Ing. Miloslava Brtníka. Další soubor sdružení byl Dřeváček pod vedením p. Jaroslava Dřeva st., který byl samostatný a měl svoji muziku i zpěvy. Později soubor Pramínek ze sdružení Vysočan odešel a osamostatnil se. 

V roce 2012 prodělal soubor finanční úpadek, což mělo za následek zrušení dětských složek, mezinárodního folklorního festivalu a tradičního Horáckého bálu. Soubor Dřeváček pokračoval a pokračuje ve své činnosti pod  Sokolem Jihlava. 

V roce 2014 byla práce souboru postupně obnovena. Svojí činnost opět zahájila dětská složka a soubor obnovil tradici Horáckých bálů a Vánočních vystoupení.

 

Repertoár souboru:  Robota, Dožínky, Jarmark, Řemesla, pásmo Když jsme se tak sešli a samozřejmě mnoho samostatných tanců, slavnostních předtančení, veselých scének a písní.

scan0034.jpg

scan0017.jpg